Total Fire & Building Engineering

Articole de specialitate

17.02.2015

Detectie timpurie = siguranta sporita

Detectie timpurie = siguranta sporita

Principiul „de detectare timpurie” se bazează pe cea mai prompta notificare posibila de aparitie a unui inceput de incendiu. Astfel, personalului ii este oferit suficient timp pentru a interveni înainte de ajungerea la faza de incendiu major care conduce, inevitabil, la pierderi substantiale.

Detectarea timpurie impune anumite cerințe cu privire la selectarea sistemelor de detectie de incendiu. Este esențial ca detectorii utilizati în astfel de sisteme sa fie mai sensibili decât detectorii standard punctuali (cei optici sau cu camera de ionizare).

Sensibilitatea detectorilor este exprimată ca procent de reducere a vizibilitatii (pe metru). Pentru ilustrare, prezentam mai jos sensibilitățile nominale cele mai frecvent utilizate:

  1. Detector punctual standard: 1 – 5% reducere de vizibilitate (pe metru)

  2. Detector punctual de înaltă sensibilitate: aprox. 1% reducere de vizibilitate (pe metru)

  3. Detector cu aspirație: 0.005 – 20% reducere de vizibilitate (pe metru)

În cazul în care fumul este emis de o componentă electrică într-o cameră IT&C cu circulație eficientă a aerului (unde se utilizeaza sisteme de climatizare pentru mentinerea unei temperaturi optime de functionare a echipamentelor), particulele de fum vor fi dispersate rapid în volumul total al camerei si nu vor conduce la o reducere a vizibilitatii suficient de mare astfel incat sa puna in stare de alarma un detector standard. Din acest motiv, se considera ca un detector punctual standard răspunde cu intarziere fata de aparitia inceputului de incendiu iar, in acest caz, posibilitatea de a se dezvolta un incendiu major este ridicata.

Spre deosebire de acesti detectori standard, detectorii cu aspirație utilizati în incinte IT&C se bazează pe detectori sensibili (cu laser) care dispun de un sistem de tuburi cu orificii de aspirație. Aceste tuburi sunt distribuite în jurul incintei protejate / monitorizate. Un ventilator cu aspiratie este folosit pentru a atrage aerul în unitatea de detectie din zona care este monitorizată. Astfel, unitatea de detecție intra rapid in starea de pre-alarma / alarma, in momentul in care concentrația de fum depășește o anumită valoare (care este, în mod obișnuit, setata de utilizator). Pentru maxima eficienta, amplasarea orificiilor de aspirație se determinată in functie de conditiile concrete reale ale spatiului de protejat (mobilarea camerei, amplasarea gurilor de admisie a aerului a unitatilor de aer conditionat, etc.). Pentru eficienta maxima a acestor sisteme de detectie, tubulatura de aspiratie se instaleaza, de regula, în fața gurilor de admisie a aerului a unitatilor de aer conditionat.

Detectorii cu aspirație sunt deosebit de bine adaptati pentru detectarea timpurie a fumului rezultat din arcuri electrice, supraîncălzire sau echipamente electrice. Practic, ei reprezinta o echipare esentiala si care ar trebui sa fie standard in incintele IT&C.

Semnalele de la un detector cu aspirație pot fi clasificate in diferite niveluri:

  • Avertizare timpurie – alertarea personalului din locatie, care poate apoi interveni eficient asupra un focar de incendiu in curs de dezvoltare

  • Alarmă de incendiu – cand incendiul este confirmat iar centrala de detectie incendiu alertează si incepe procesul de pre-stingere

  • Activarea stingerii automate sau a altor sisteme – deconectarea de putere a echipamentelor informatice, inchiderea ușilor de compartimentare la incendiu, activarea sistemelor de ventilație a fumului, a clapetelor antifoc, etc.

Recomandarile noastre de utilizare a diferitelor tipuri de detectori sunt:

  1. Detector cu aspiratie – in camere IT&C utilizate pentru prelucrarea datelor / depozitare, switch-uri / routere cu funcții esențiale de redundanță, de exemplu camere de servere, camere utilizate pentru stocare backup-uri și sali de echipamente

  2. Detectori punctuali foarte sensibili – în camere mai puțin esențiale, cum ar fi incintele de telecomunicație

  3. Detectori punctuali standard – în birouri, camere de depozitare, etc.

Concluzie

Scopul detectiei prin aspiratie este de a furniza posibilitatea unei interventii cat mai timpurii, în caz de incendiu. Astfel, pot fi evitate daunele aduse de fum/flacari, precum si cele care rezultă din deconectarea automată a unor echipamente la activarea sistemelor de stingere automata incendiilor.

De aceea, sistemele de detectie prin aspiratie, care permit intervenția personalului după ce acesta a primit o „avertizare timpurie”, sunt considerate a fi solutia optima pentru prevenirea majoritatii focarelor de incendiu.

 
ing. Andrei BOSTAN