Total Fire & Building Engineering

Stiri

08.02.2014

Interviu cu Horia Nicolescu, fondator si presedinte Sigura Grup

Interviu cu Horia Nicolescu, fondator si presedinte Sigura Grup

Dupa 40 de ani de experienta pe piata securitatii la incendiu din Romania, sunt convins ca problemele majore ale Romaniei in acest domeniu decurg dintr-o lipsa profunda de educatie corecta la nivel sistemic, mai exact de lipsa unei forte de munca calificate corespunzator in punctele cheie ale domeniului.

 1. Din experinta dumneavoastra, cum caracterizati piata din domeniul managementului securitatii la incendiu in Romania? Cat din ea este ocupata de producatorii romani? Cu ce se diferentiaza acestia?

Trebuie facuta, de la bun inceput, o precizare: termenul de management al securitatii la incendiu (MSI) nu este inca inteles azi in Romania, in toata complexitatea lui.

MANAGEMENT-ul unui proces reprezintă intregul ansamblu de activităţi necesare asigurarii nivelului optim posibil de funcţionalitate normala si eficienta a tuturor sistemelor care asigura buna desfasurare a respectivului proces, acestea insemnand : organizarea, îndrumarea, dirijarea, formarea, administrarea, leadership-ul, etc. Asadar, MSI reuneste toate componentele care concura la securitatea la incendiu, intr-un sistem integrat, coerent si operational – adica securitatea la incendiu este vazuta aici intr-o maniera holistica, ca un cumul al tuturor factorilor posibili care concura la asigurarea acesteia la nivelul ei maxim. Nu este momentul unei prezentari exhaustive dar de aici rezulta evidenta ca, in cea mai mare parte a situatiilor, acest termen este folosit gresit – in sensul ca i se atribuie numai una sau o parte dintre atribute, neintelegand ca el este un concept coerent, cu acoperire nationala si care cuprinde toate activitatile care trebuie sa conduca la reducerea maxim posibila a numarului incendiilor in tara noastra. Vedeti, asadar, ca ar trebui sa fie implicate aici aproape toate ministerele (inclusiv, de exemplu, cel al Invatamantului si Culturii – pentru structurarea unei educatii nationale in acest scop !). Este scopul pentru care militez activ in ultimii ani, prin diversele mijloace care imi stau la dispozitie sau pe care le-am creat in acest scop (ASI, Scoala Prometeu, etc.).

Revenind acum la intrebarea Dumneavoastra, pot sa spun ca piata de MSI din Romania, vazuta in ansamblu, este atomizata; nu exista inca o viziune coerenta, acceptata de toti jucatorii – care sunt condusi inca de interese partizane, subiective si care fac – deocamdata – imposibila o discutie serioasa despre un concept de MSI in Romania, modern si acordat la marile trenduri europene si internationale.

La noi si acum, o abordare nationala coerenta a securitatii la incendiu este grevata de viziunea sectoriala ingusta a covarsitoarei majoritati a celor implicati, functie de interesele specifice ale acestora (pastrarea unor avantaje care vin din vechea organizare pentru unii, evitarea asumarii raspunderii pentru solutii novatoare si de introducere a noului pentru altii, profit maxim cu investitii minime pentru majoritatea, etc.). Din cauza acestei lipse de unitate, marii antreprenori straini, care au si o mare putere financiara (fiind sustinuti puternic de bancile din tara de origine) pot obtine aproape orice in Romania: majoritatea lucrarilor marilor clienti, impunerea conditiilor lor referitoar la termene si costuri subantreprenorilor romani, etc. Exceptiilor sunt cateva si nu dau tonul pe piata. Pana cand statul roman nu va intelege ca puterea lui trebuie sa vina de la firmele romanesti (pe care ar trebui sa le sprijine corespunzator) si nu de la marile concerne internationale, piata securitatii la incendiu din Romania va fi dominata de acestea. Lipsa de unitate de viziune si slaba putere financiara caracterizeaza azi firmele romanesti ale domeniului.

 1. Cum arata anul 2013 pana la acest moment, luand in considerare cererile de oferte si concretizarile in Romania, comparativ cu aceeasi perioada a anilor trecuti?

Partial, am raspuns la aceasta intrebare prin raspunsul anterior. Piata constructiilor continua sa se contraga in Romania, paradoxal nu atat din cauza crizei mondiale (care s-a cam terminat in „economiile-locomotiva” ale lumii) cat din cauza lipsei de credibilitate si de predictabilitate a acesteia, ca rezultat al politicii haotice si fara perspectiva pe care o duc toate guvernele Romaniei, indiferent de „coloratura” lor politica. Surplusul de bani (care exista acum in marile economii ale lumii) sunt dirijate catre zone in care investitiile si profitul sunt mai sigure, datorita coerentei politicilor financiare ale statelor respective (un profit mai mic dar sigur) sau datorita tocmai slabiciunii acestora, investitorii transnationali putand sa joace aici dupa cum vor ei (un risc mai mare dar profituri uriase). Din pacate, Romania nu se incadreaza in nici una dintre aceste categorii, fiind ceea ce s-ar putea numi „o pisica slaba si raioasa dar cu coada in sus” !?!

 1. Care credeti ca va fi dinamica acestei pietei pe termen mediu si lung?

Pe termen mediu pot sa fiu de un optimism moderat sau prudent. Spun aceasta pentru ca este evident ca piata romaneasca se afla intr-un proces de revenire, lung si dureros dar totusi de revenire. 2014 va fi un an electoral si, in buna traditie damboviteana, se vor da plocoane pentru a crea iluzia unei bunastari de moment, care sa le asigure politicienilor realegerea.

Pe termen lung sunt insa destul de pesimist – avand in vedere politica conducatorilor Romaniei de dupa 89 si, de aici, de rolul pe care ni l-am construit si de cel pe care ni l-au rezervat marile puteri. Nu cred ca vom mai avea curand o perioada de dezvoltare economica puternica, in care oamenii sa mai creada in viitorul optimist al tarii. Sondajele de opinie imi dau dreptate, fara exceptie.

Nu vad decat doua solutii: una – ca politicienii sa devina brusc patrioti si intelepti, si sa isi uneasca toate eforturile spre redresarea rapida a Romaniei. Din pacate, nu vad aceasta solutie posibila, avand in vedere calitatea actualei clase politice de pe malurile Dambovitei precum si interesele marilor puteri (care nu au nevoie aici de inca o tara puternica si, prin consecinta, de o forta de care trebuie tinut seama). A doua solutie, din pacate, este in contradictie cu spiritul democratic european actual; este o solutie de forta, pe un termen limitat, care sa readuca rapid Romania pe fagasul normal. Europa ar trebui sa inteleaga ca o Romanie educata, disciplinata si puternica economic este si in interesul ei si este singura solutia care poate rezolva TOATE problemele – mai mult sau mai putin reale – care se pun acum in carca Romaniei.

 1. Sa ne intoarcem la Sigura. Compania si-a consolidat pozitia de jucator important. Cum au fost primii 10 ani?

Firma a fost gandita pe model american, ca un integrator de servicii in domeniul sigurantei la foc; adica o firma care sa poata oferi toate tipurile de servicii (de la consultanta pana la formare profesionala, trecand prin proiectare, import, executie, PIF si service), la cel mai inalt nivel de calitate posibil. Pentru acest scop, am ales cei mai mari furnizori din lume cu produsele cele mai performante ! Ne-am propus realizarea unei constructii antreprenoriale si a unui brand cunoscut, cu implicari profesionale in toate proiectele majore ale Romaniei.

Cei care am plecat impreuna la acest drum nu mi-au impartasit intotdeauna viziunea. Am mers insa in continuare pe drumul in care credeam cu tarie si SIGURA a inceput sa creasca, sa aiba un nou sediu, sa faca “puisori”: Prometeu, Instal, Protect, sa construiasca o imagine pe piata: Scoala PROMETEU, Asociatia pentru Securitate la Incendiu. Toate acestea au construit brandul SIGURA !

Astazi, avand experienta celor 10 ani, putem spune ca demersul nostru a fost sinonim cu progresul domeniului in Romania: am fost motorul acestuia, aducand in premiera la noi principalele materiale, sisteme si tehnologii – utilizate acum in mod curent pe piata romaneasca de specialitate :

 • sistemele si materialele termospumante,

 • sticla si tamplaria rezistenta la foc,

 • trapele de evacuare a fumului si gazelor fierbinti,

 • sistemele de stingere cu ceata de apa,

 • sistemele de stingere pentru bucatarii profesionale

 • sistemele de stingere prin inundare totala cu gaz Inergen si fluid Novec,

 • sistemele de cuplare rapida a conductelor,

 • cortinele etanse si rezistente la foc si inca multe, multe altele.

 • Imaginea SIGURA a fost sustinuta de o politica permanenta de inovatie si de aducere in premiera a noutatilor domeniului, fiind conectat mereu la trendurile europene si mondiale (americane, in special) si cu participari la toate manifestarile majore mondiale ale domeniului. Am dus o politica sustinuta si permanenta de simpozioane, conferinte si prezentari tehnice in toata tara – actiuni care ne-au adus notorietatea. Acesta a fost CREDO-ul nostru !

 1. Ce promisiuni faceti partenerilor si clientilor dvs si cum reusiti sa mentineti un standard de calitate ridicat pe o piata invadata de made in China?

In 10 ani am schimbat cam tot ceea ce putea fi schimbat: organigrama, sediul, cifra de afaceri, oamenii, logo-ul. Cu doua exceptii: viziunea si scopul ! singurele invariabile ale unei evolutii care a cunoscut atat succese cat si momente de cumpana. Cele doua „exceptii” reprezinta, de fapt, standardul nostru de calitate – de la care nu vom abdica !

Acum, as vrea sa-ti spun un lucru, legat de expresia cu conotatii peiorative de la noi – „made in China”. Cu cativa ani in urma am vizitat targul de specialitate FIRE ASIA care se tinea, in acel an, in China, la Beijing. Am vazut o productie imnesa dar haotica, care acoperea intreg domeniul de securitate la incendiu, cu un potential extraordinar dar cu mari decalaje calitative. Faptul acesta era confirmat de toate marile birouri de control al calitatii (FM< TUV, VERITAS, etc.) care erau prezente acolo si care asteptau doar o comanda pentru a procura documentatia necesara. Sunt convins ca industria chineza nu este inca constienta de posibilitatile ei uriase, de versatilitatea ei colosala rezultata din o structura orizontala incredibil de mare si de performantele de calitate la care poate ajunge (datorita calitatii umane deosebite de care dispune). Atunci cand va constientiza aceste lucruri, de abea atunci Occidentul va avea o mare problema cu China ! Si, dupa cum evolueaza lucrurile, ma tem ca acest moment nu este prea departe…

 1. Cat de mult are de-a face acest standard cu forta de munca calificata? La nivel de companie, stiu ca va implicati in programare de formare, prin Sigura Prometeu & Consult. Ce v-a determinat sa va implicati si in partea de formare?

Dupa 40 de ani de experienta pe piata securitatii la incendiu din Romania, sunt convins ca problemele majore ale Romaniei in acest domeniu decurg dintr-o lipsa profunda de educatie corecta la nivel sistemic, mai exact de lipsa unei forte de munca calificate corespunzator in punctele cheie ale domeniului. Acest lucru, conjugat si cu intelegerea faptului ca majoritatea problemelor apar in faza de exploatare a cladirilor (datorita duratei ei mari dar si a faptului ca, in aceasta faza, controlul calitatii produselor si serviciilor este mai ineficient iar presiunile sunt mult mai mari) m-au condus la cateva concluzii, urmate de actiunile care se impuneau:

 1. E nevoie de o aglutinare rapida a punctelor de vedere ale profesionistilor civili ai domeniului, la limita a tuturor celor implicati aici – si asa s-a nascut ASI (Asociatia pentru Securitate la Incendiu) in 2009;

 2. Se simte o lipsa acuta de comunicare pe orizontala, intre toate organismele implicate in acest domeniu – si asa s-a nascut Scoala PROMETEU in 2010, ca un forum de discutii libere, deschis tuturor celor care activeaza in domeniul securitatii la incendiu.

Ambele structuri si-au devedit din plin eficienta, prin numeroasele manifestari profesionale organizate in comun sau separat, cu larga participare nationala si internationala si care au abordat problemele spinoase actuale ale domeniului, in Romania, oferind si raspunsuri in majoritatea cazurilor.

 1. Ce planuri de dezvoltare aveti in perioada urmatoare? Cum va fi Sigura in urmatorii 10 ani?

Cert este ca acum se impune o regandire a grupului, functie de realitatile pietei. SIGURA trebuie sa isi creeze o noua structura antreprenoriala, mai supla si mai flexibila, care sa sa pastreze valorile care au consacrat-o pe piata (integrator de sisteme de siguranta la foc, la nivelul de calitate maxim posibil) dar care sa integreze si deschideri noi cu oameni noi.

Cu aceasta ocazie, m-am convins insa de un lucru: reinnoirea trebuie pornita dinauntrul firmei, nici un specialist sau consultant extern nu poate inlocui spiritul de antreprenoriat si dragostea fata de propria creatie, la fel cum un hobby facut cu pasiune este infinit mai eficient decat o meserie facuta cu rutina sau pentru bani !!!

De aceea, suntem intr-o permanenta cautare de oameni buni, care sa aduca „sange proaspat” in organizatie si carora sa le oferim know-how-ul si experienta noastra. Eu vad firma ca un tren; unii coboara, altii urca dar trenul nu se abate de la traseul pe care il are fixat dinainte, pastrand destinatia si timing-ul stabilite anterior, daca echipa care conduce este coerenta, comunica transparent si are acelasi cod de valori. Pentru noi, aceasta se traduce prin pastrarea misiunii si a valorilor fundamentale ale acestei constructii antreprenoriale care se numeste SIGURA.