Total Fire & Building Engineering

Protectie la foc a structurilor metalice si din lemn

Protectia structurilor metalice

La structurile metalice, caldura produce pierderea capacitatii portante, in jurul temperaturii de 550C. Evitarea fenomenului se face prin protejarea elementelor structurii metalice cu un strat termoizolant de vopsea termospumanta care asigura o stabilitate la foc de pana la 2,5 ore. Sub actiunea caldurii, vopseaua spumeaza si creeaza un strat carbonic termoizolant, care intarzie incalzirea suportului de metal si colapsul acestuia. Pentru metal, sistemul este format din 3 straturi : grund, vopsea termospumanta si lac de protectie. Se poate aplica la interior sau la exterior.

  • Grundul are rol anticoroziv si de aderenta termica a sistemului la suportul metalic ;
  • Vopseaua alba este componenta principala care, prin spumare, asigura stabilitatea structurii metalice la efectul caldurii degajate de incendiu ;
  • Lacul de protectie asigura impermeabilitatea la apa sau alti agenti agresivi, conferind o extraordinara rezistenta in timp si un aspect estetic deosebit pentru ca poate fi colorat conform standardului RAL ;

 

Protectia structurilor din lemn

La structurile din lemn, caldura induce un proces de piroliza care provoaca carbonizarea lemnului si conduce la pierderea capacitatii portante a structurilor din lemn care, dupa incendiu, trebuie refacute. Protectia la foc a acestor structuri se realizeaza prin aplicarea la suprafata lemnului a unei vopsele care sub actiunea caldurii, spumeaza si creeaza un strat termoizolant vitrifiat, ce impiedica procesul de carbonizare al lemnului. Lemnul trece din clasa de combustibilitate C4 (usor inflamabil ) in clasa C1 (practic neinflamabil ). Dupa incetarea incendiului, acest strat se poate curata iar lemnul isi pastreaza intacta capacitatea portanta, nefiind necesara refacerea structurii portante.
 

Mortar rezistent la foc

mortar1Stabilitatea la foc a structurilor portante din metal sau beton poate fi asigurata pe o perioada de pana la 4 ore, prin torcretarea acestora (aplicare sub presiune) cu mortar rezistent la foc. Aspectul final industrial al mortarului se poate finisa, acest fapt conferindu-i un avantaj estetic si functional fata de alte produse similare. Pentru utilizarile la exterior, se aplica si un lac de impermeabilizare.

Aplicatiile tipice sunt la structurile metalice masive (unde pot ramane ca atare sau se pot carcasa cu placi de gipscarton ). Mortarele se pot aplica si la lucrari ingineresti speciale (tuneluri auto, de metrou si de cale ferata, industrie petrochimica, etc.).