Total Fire & Building Engineering

Stingere cu ceata de apa

In cazurile in care bunurile protejate sunt de valoare mare si pot fi deteriorate iremediabil de apa sau daca spatiul tehnic disponibil pentru rezervorul de apa este restrans, sistemul de stingere cu ceata de apa reprezinta solutia optima.

Principiul este racirea zonei prin absorbtia caldurii simultan cu un efect de inertizare datorat vaporizarii apei. Deoarece absorbtia caldurii este in functie de suprafata picaturii de apa si nu de volumul acesteia, cu cat picaturile sunt mai mici, cu atat mai mare este cantitatea de caldura absorbita de un acelasi volum de apa. In acelasi timp, cand o picatura de apa se evapora, aceasta expandeaza de 1.600 ori, dislocand si reducand concentratia de oxigen din zona. Astfel, cele doua efecte cumulate, permit reducerea cu 80% a necesarului de apă simultan cu rezultate superioare în procesul de stingere a incendiului.

Sistemul este echipat cu duze de arhitectura speciala care permit imprastierea apei sub forma de picaturi avand diametrul sub 100 microni.

Domeniile de utilizare sunt multiple : hotelier, rezidential, medical, industrial, comercial, maritim, energetic. Ceata de apa este foarte eficienta in zone de risc unde exista echipamente sub tensiune (de exemplu transformatoare) si din aceasta cauza nu pot fi utilizati agenti conductivi ( apa, spuma ). De asemenea, ceata de apa este capabila sa controleze focurile provenite din lichide inflamabile, la care un sistem de sprinklere este contraindicat.
 

Ceata de apa de inalta presiune

  • Presiunea inalta de 100 bar forteaza producerea de picaturi extrem de fine, cu diametru de 50µm , rezultand o suprafata mai mare de realizare a schimbului energetic si absorbtie mai rapida a caldurii fata de sistemele de joasa presiune;
  • Cantitate de apa mult mai mica si diametru redus al retelei de deversare fata de sistemele de joasa presiune ;

 

Ceata de apa de joasa presiune

  • Presiunea mica de 7- 12 bar permite conectarea sistemului la reteaua de alimentare cu apa a cladirii ;
  • Cost redus al instalatiei, prin utilizarea echipamentelor de joasa presiune ;
  • Cost redus pentru operatiile de mentenanta ;
  • Simplitate in instalare ;