Total Fire & Building Engineering

Stingere cu sprinklere

Evantai larg de solutii de stingere cu apă , in conformitate cu reglementarile locale in vigoare, EN, NFPA sau FM Global, proiectate in baza softului specializat SprinkCAD PRO II

Sistemele de stingere cu apa sunt folosite in special in cladirile cu suprafete mari de protejat : depozite, centre comerciale, spatii de birouri, etc.
 

Sisteme de stingere apa-apa

Sistemul de stingere cu sprinklere apa-apa (umed) este cel mai simplu si cel mai utilizat sistem in instalatiile cu sprinklere. Reteaua de distributie este plina cu apa sub presiune pana la capetele de sprinkler. In general, acest sistem poate fi instalat in orice loc care nu este supus riscului de inghet.

Sistemul este activat automat la depasirea unui anumit prag de temperatura, cand fiola sprinklerului se sparge si apa incepe sa fie deversata sub forma de stropi. Se deschid doar acele capete de sprinkler la care temperatura a depasit pragul de declansare iar functionarea lor reduce pagubele produse de incendiu.
 

Sisteme de stingere apa-aer

Acest tip de sistem se instalează în spaţiile în care temperatura poate scădea sub punctul de îngheţ : rampe de incarcare, depozite neechipate cu sisteme de incalzire, etc. Spre deosebire de sistemul umed, reteaua de distributie de la vana de comanda pana la capetele de sprinkler este umpluta cu aer sau nitrogen sub presiune. In caz de incendiu, sprinklerul care se deschide genereaza o cadere de presiune in instalatie care actioneaza statia de control si semnalizare ACS ( montata intr-o zona incalzita ) pentru a pompa apa in retea.

Acceleratorul garanteaza evacuarea rapida a aerului sau azotului presurizat si inlocuirea rapida a acestuia cu apa.
 

Sisteme de stingere cu preactiune

Sistemul cu preactiune este un sistem de stingere unde reteaua de sprinklere este uscata ( nu contine apa ) si la care vana de control este conectata la un sistem de detectie incendiu. In momentul aparitiei unei alarme foc, apa umple reteaua de distributie dar nu este pulverizata de capetele sprinklere decat atunci cand temperatura atinge limita la care se produce spargerea fiolelor. Acest sistem este cunoscut ca un sistem single interlock. In sistemele double interlock, conductele sunt umplute cu aer comprimat sau azot presurizat. Patrunderea apei in conducte presupune concurenta urmatoarelor doua evenimente : alarma foc de la un detector de fum sau temperatura precum si actionarea automata a unui capat de sprinkler. Avantajul unui astfel de sistem este nivelul ridicat de protectie impotriva deversarilor accidentale, necesara in spatiile unde apa poate provoca pagube : librarii, arhive, etc.
 

Sisteme de stingere cu sprinklere deschise ( drencere )

Aceste sisteme utilizeaza sprinklerele deschise (fara fiola si cu orificiul permanent deschis). Conductele sunt pline cu apa numai pana la vana de comanda, a carei deschidere este actionata manual sau de catre sistemul de detectie incendiu.

Toate sprinklerele deschise dintr-o zona pornesc simultan, asigurand astfel o cantitate mare de apa pentru stingerea rapidă a unei mari suprafete. Sunt utilizate atat pentru stingerea focului cat si la crearea perdelelor de apa pentru contracararea propagării incendiilor.

 

Aplicatii

 • încăperi cu pericol mare de incendiu : hangare pentru avioane, garaje mari, depozite pentru materiale sau substanţe combustibile cu degajări mari de căldură ;
 • in sinergie cu cortine pentru închiderea golurilor din pereţii antifoc ;
 • la exteriorul clădirilor, când acestea nu sunt amplasate la distanţe de siguranţă corespunzătoare ;

 

Gama completa de echipamente

Aparate de control si semnalizare

Sprinklere pentru toate tipurile de aplicatii:

 • Sprinklere standard
 • Sprinklere cu arie extinsa de acoperire
 • Sprinklere de tavan
 • Sprinklere de raft
 • Sprinklere pentru spatii rezidentiale
 • Sprinklere pentru protectia aticurilor, geamurilor, spatiilor ascunse
 • Sprinklere deschise (drencere)
 • Racorduri flexibile pentru montaj sprinklere
 • Sisteme de cuplare rapida a conductelor
 • Sisteme profesionale de prindere conducte