Despre grilele de depresurizare in sistemele de stingere cu gaz inert

La descarcarea sistemelor de stingere cu gaz inert (IG-541, IG-10, IG-55, etc.) exista doua probleme:

  1. Necesitatea obtinerii unei concetratii de stingere minima, omogena si izotropa, in toate punctele spatiului de protejat;
  2. Problema preluarii varfului de supra presiune, care apare ca rezultat al descarcarii agentului gazos de stingere presurizat in butelii – la presiuni de 150,200 sau 300 de bari

 
Daca prima problema se rezolva prin distributia spatiala corecta a sistemului de deversare, rezolvarea celei de a doua asigura că in incinta nu se poate dezvolta o supra-presiune care poate provoca daune structurale. Una dintre metodele folosite este utilizarea grilelor de suprapresiune gravitationale, care se deschid la inceputul descarcarii agentului de stingere si se inchid atunci cand presiunea din incinta revine la cea normala.

Dimensionarea grilelor de suprapresiune:

  • este determinată de suprafata libera de ventilare necesara.
  • depinde si de tipul de perete structural al incintei. In general, valoarea nominala luata in considerare ca si rezistenta a peretilor este de 500 Pa pentru pentru pereti de beton si caramida; iar pentru pereti de gips-carton 250 Pa.

 
Grila de eliberare a presiunii (de depresurizare) este o clapeta ponderata care se deschide la 100 Pa și se închide in momentul in care presiunea a scăzut sub aceasta valoarea. Ca atare,in mod normal, acestea trebuie să fie montate pe perete, în poziție verticală .

Exista si grile cu posibilitatea de montare pe tavan. Acestea necesită un plus de profunzime, deoarece lamelele clapetei de eliberare a presiunii sunt montate pe verticala, intr-un aranjament de tip stup .

In teorie, pentru a calcula aria de ventilare necesară poate fi utilizată următoarea formulă:

Solicitați mai multe informații de la reprezentanții de vânzări SIGURA.
office@sigura.ro
021 312 31 32