Sistemul de stingere cu ceata de apa de inalta presiune HPWM (High Pressure Water Mist)

Ca urmare a cerintelor arhitecturale si structurale asupra instalatiilor aferente constructiilor, cerinte ce minimizeaza cat mai mult gabaritele instalatiilor si in acelasi timp maximizeaza performantele acestora, sistemele de protectie la incendiu au evoluat odata cu piata contructiilor, conformandu-se pe cerintele si nevoile acesteia. Avand in vedere cele de mai sus, grupul Sigura, furnizor major de soluţii globale în domeniul siguranţei la incendiu pe piaţa românească, impreuna cu partenerii sai lideri mondiali în domeniu, Danfoss SEMCO, dezvoltă în exclusivitate în Romania, sistemul High Pressure Water Mist (HPWM) pentru protecţie în caz de incendiu. Pentru acest tip de solutie, Grupul Sigura ofera o solutie completa, cuprinzand asistenta tehnica pentru alegerea solutiei optime, proiectare, furnizare de materiale si echipamente, precum si executie in tara si in strainatate.

Inovaţia noului sistem constă în utilizarea cu 80% mai puţina apă, aplicata asupra focului sub formă de ceaţă, pentru rezultate superioare în procesul de stingere a incendiului.

Conform normelor romanesti si internationale, sunt definite trei regiuni de presiune pentru apă: sisteme de presiune mica, presiune medie și sisteme de presiune înaltă.

Diferentierea sistemelor de ceata de apa este data de presiunea de functionare si implicit de diametrul particulelor de apa rezultate in functionarea normala. Astfel, sistemele de presiune mica (max 4bar) si medie (max 12.5bar) au un diametru al picaturii de 1000 µm, respectiv de 100 µm. Cu cat diametrul picaturii de apa este mai mic, cu atat este mai mare suprafata de actiune a sistemului pentru un litru de apa deversat, aceasta fiind cuprinsa intre 2 mp si 20 mp pentru sistemele de joasa si medie presiune

Sistemul de ceata de apa de inalta presiune High Pressure Water Mist (HPWM) produce, la o presiune de lucru de 100bar, o ceata de apa cu un diametru de 10 µm si o suprafata de actiune a sistemului pentru un litru de apa deversat de pana la 200 mp.

Principiul de actiune al sistemelor cu ceata de apa este identic pentru toate cele trei tipuri, diferentierea fiind facuta de diametrul particulelor de apa care realizeaza un schimb termic cu energia produsa in zona de combustie, impiedicand cresterea temperaturii. Acest schimb de energie este proportional cu suprafata acoperita de picaturile de apa (si nu cu volumul acestora). La un volum egal, cu cat picaturile sunt mai mici, cu atat suprafata pe care se realizeaza schimbul energetic este mai mare. Un efect secundar este scaderea concentratiei de oxigen realizata la apropierea picaturii de apa de focarul incendiului, apa evaporandu-se treptat si expandand de pana la 1.600 ori, inlaturand astfel oxigenul. Norul de picaturi de apa filtreaza radiatia infrarosie, impiedicand astfel cresterea temperaturii si va juca rolul unui strat izolant ce impiedica dispersia fluxului termic. Picaturile de apa absorb radicalii care fac parte din lantul de reactie al combustiei, intrerupandu-se astfel secventa reactiei de combustie.

 

 

Sistemul de ceata de apa de inalta presiune High Pressure Water Mist (HPWM) ofera o flexibilitate foarte mare a configuratiilor, avand o gama larga de tevi, duze, grupuri de pompare si vane ce pot fi alese in functie de destinatia spatiului protejat si a riscului de incediu.

Sistemul de ceata de apa de inalta presiune High Pressure Water Mist (HPWM) poate fi:

sistem apa-apa (un sistem inchis, cu apa sub presiune si duze activate de caldura, avand avantajul declansarii sistemului doar in zona afectata de incediu)

sistem aer-apa (un sistem inchis, cu aer sub presiune si duze activate de caldura, avand avantajul declansarii sistemului doar in zona afectata de incediu precum si al montarii in spatii in care nu se poate asigura temperatura de minim 5 grade celsius)

sistem deluge (un sistem deschis, cu duze fara bulb de declansare, la declansarea sistemului, manuala sau automata, ceata de apa fiind deversata din toate duzele din sistem, fiind utilizat in special in camere tehnice in care se cere inundare totala)

sistem cu preactionare (un sistem tip aer-apa cu actionare de la doua surse de alarmare, duzele activate de caldura si de la centrala de detectie incendiu, fiind utilizat in cladiri in care deversarea accidentala trebuie evitata, de exemplu in muzee sau camere server)

La oricare din sistemele de mai sus se pot conecta hidranti interiori prevazuti cu duze speciale ce produc ceata de apa, ce pot fi utilizati pentru stingerea incediului, odata ce sistemul s-a declansat.

Avand suprafata de actiune a sistemului pentru un litru de apa deversat de pana la 200 mp, sistemul de ceata de apa de inalta presiune High Pressure Water Mist (HPWM) necesita un volum de apa semnificativ mai mic fata de sistemele clasice de sprinklere (volum ce poate varia intre 10 si 30 mc). Deoarece presiunile de lucru sunt cuprinse intre 100 si 150 bar la un debit foarte mic, dimensiunile conductelor de distributie sunt foarte mici in comparatie cu sistemele clasice de stingere, conductele avand diametre cuprinse intre 1,2 si 5 cm.

Tinand cont de volumul de apa necesar foarte mic si diametrele reduse ale conductelor, sistemul de ceata de apa de inalta presiune High Pressure Water Mist (HPWM) este recomandat pentru protejarea cladirilor in care spatiile tehnice au arii restranse (pentru grupul de pompare si rezerva de apa) si spatii inguste de montaj ale conductelor de distributie (plafoane false, ghene, etc). De exemplu, pentru un hotel, o camera tehnica de 25mp cu o inaltime de 4m este suficienta pentru a acomoda un rezervor de apa de 30 mc si grupul de pompare, practic tot sistemul de pompare pentru stingerea incendiului. In cazul in care este necesara protejarea unui spatiu restrans (si nu a intregii cladiri) sau nu exista sursa de apa, se poate instala ca sursa de apa un sistem de cilindri sub presiune (N2 si H2O).

Deoarece functionarea sistemului se face la o presiune de 120-150 bar iar in in stand-by sistemul este presurizat la 10 bar, grupul de pompare, foarte compact, este compus din pompe cu tehnologie de ultima ora ce au unitate de pompare cu cilindru axial, agentul de racire si lubrifiere fiind chiar apa, si ca atare functionand fara ulei. Conform producatorului, grupul de pompare poate opera pana la 8000 ore fara mentenanta.

Sistemul de ceata de apa de inalta presiune High Pressure Water Mist (HPWM) este proiectat să facă faţă numeroşilor factori de risc la incendiu in domeniile hotelier, rezidential, medical, industrial, comercial, maritim, petrolului şi energetic.

Solicitați mai multe informații de la reprezentanții de vânzări SIGURA.
office@sigura.ro
021 312 31 32